Ett sätt för arbetsgivare att visa anställda extra uppskattning är att ge dem en julgåva. Det har blivit mer regel än undantag att ge en gåva till anställda vid jul och högtider.
Vad finns det för skattemässiga regler som man bör känna till? Vilka slags julgåvor är egentligen avdragsgilla för ett företag? Huvudregeln är att gåvor till anställda är skattepliktiga och ska betraktas som en inkomst.
Men det finns några skattepliktiga undantag för dig som vill ge en gåva till anställda!
Nämligen, Gåvokort som kan lösas in emot produkter och inte pengar.
Julgåvor till anställda under juletiden är skattefria för de anställda så länge som värdet inte överskrider 500 kronor, inklusive moms. Detta innebär att de anställda inte behöver betala skatt på gåvan.
Det är viktigt att notera att kostnader för administration och transport av julgåvor inte räknas med i det totala värdet av gåvan.
Jubileumsgåvor är speciella gåvor som ges till anställda när företaget firar stora jubileum som 25, 50, 75 eller 100 år. Värdet på en skattefri jubileumsgåva får inte överstiga 1 500 kronor, inklusive moms.
En skattefri jubileumsgåva kan endast ges till en anställd i samband med företagets 25-årsjubileum eller senare jubileum som nämns tidigare, och detta får endast ske i 25-årsintervaller.
Minnesgåvor är särskilda gåvor som ges till varaktigt anställda i olika situationer, såsom när en anställd fyller jämna födelsedagar från 50 år och uppåt, har varit anställd i minst 20 år eller när anställningen avslutas.
Dessa gåvor betraktas som skattefria om deras värde inte överstiger 15 000 kronor, inklusive moms, och de kan endast ges vid ett tillfälle utöver när anställningen avslutas.
Det är viktigt att följa dessa riktlinjer för att säkerställa att gåvorna till anställda förblir skattefria och att alla inblandade kan njuta av de speciella stunderna som de representerar
Julklappar till anställda är skattefri för och avdragsgila för arbetsgivaren så länge värdet inte överstiger 500 kronor inkl moms.
I värdet räknas inte frakt eller administrativa kostnader in.
Nej i summan för skattefri julgåva ingår inte fraktkostnader. Exempelvis om ni köper Vinga Regal som har ett värde på 400 kr exklusive moms samt en fraktkostnad för frakt av gåva till mottagaren om 79 kr exklusive moms går denna inom gränsen för skattefri julgåva.
Firar ditt företag 25-årsjubileum eller till och med 50-, 75- eller 100-årsjubileum? Grattis till ett fantastiskt företag! Om du vill fira detta med en jubileumsgåva är denna skattefri upp till 1500 kronor inkl moms. Övriga jubileumstillfällen är dock skattepliktiga.
Har en person varit varaktigt anställd en längre tid på ett företag kan du som arbetsgivare ge personen en speciell minnesgåva som är skattefri upp till 15000 kronor inkl moms. Med varaktigt anställd menas att den sammanlagda anställningstiden måste vara minst 6 år. Utöver när en anställd slutar får en arbetsgivare endast ge minnesgåvan vid ett tillfälle.
Eftersom skattefria minnesgåvor till varje anställd högst får ges vid två tillfällen från samma arbetsgivare och där ett av tillfällena är tänkt att ges när anställningen upphör, finns det bara ett tillfälle kvar att ge en minnesgåva. Har du till exempel en anställd som varit anställd i 20 år kan du inte ge en skattefri minnesgåva när samma person sedan fyller jämt. En av två gåvor är nämligen förbrukade och om du har tänkt ge samma person ytterligare en gåva när anställningen upphör måste du alltså spara den möjligheten till det tillfället.
Har du däremot en anställd som fyller 50 år, men som inte varit varaktigt anställd mer än 6 år, måste du vänta tills person fyller 60 år innan du kan ge personen en minnesgåva när den fyller jämt.
Hela julklappens värde förmånsbeskattas hos den anställde även om värdet på gåvan bara överstiger med en endaste krona. Ett företag för inte heller lyfta moms på kostnaden men blir avdragsgill på samma sätt som lön. Det finns alltså all anledning att hålla sig inom beloppsgränsen för att kunna lyfta momsen och för att slippa betala arbetsgivaravgifter på värdet.
Planerar du som arbetsgivare att ge personalen Julklappar till anställdar? Eller till dina kunder? Det spelar stor roll till vem man riktar gåvan till:
Att skänka penninggåvor till ideella organisationer brukar vara en populär julklapp. Här är det dock viktigt vem som beslutar om att en julgåva ska gå till en ideell organisation och välgörenhet.
Om du som anställd ber din arbetsgivare att skänka pengar i stället för att själv ta emot en julgåva jämställs hela beloppet som lön och du blir beskattad för summan. Den blir inte heller avdragsgill som lönekostnad eller gåva för arbetsgivaren. Det kan tyckas vara märkligt men det beror på att en sådan gåva då jämställs med kontanter.
Däremot beskattas inte du som anställd om det är arbetsgivaren som tar beslutet att skänka pengarna till välgörenhet i stället för att ge alla anställda en julgåva. Då är det nämligen arbetsgivaren som bestämmer och har inflytande över denna gåva och inte du. Arbetsgivaren får däremot inte göra avdrag för julgåvan.
Förutsatt gåvokortet inte kan omvandlas till kontanter och att alla gåvor har samma momsklass är det skattebefriat.
Rena pengar klassas som som lön och måste förmånsbeskattas. Om gåvokortet innebär mottagaren kan välja gåvor ifrån olika momsatser, skall mottagaren betala moms i efterhand.
Notera, vi säljer bara gåvokort med en momsats varpå de är befriade.
Presentkort eller gåvokort som kan lösas in mot varor eller tjänster ligger annars rätt i tiden och har blivit ett populärt sätt för en arbetsgivare att ge personalen en julklapp. Gåvokort är enkelt att beställa och hantera, det finns stora variationer, ett stort utbud och sortiment och du kan ange exakt rätt belopp som passar julgåvans beloppsgräns.
Man kan anpassa en julklapp helt efter olika människors tycke och smak! Ett vanligt sätt är till exempel att specifikt rikta ett gåvokort mot mat eller biobiljetter. Många matbutiker erbjuder numera gåvokort av olika slag. Man kan också använda gåvokorten för restaurangbesök eller upplevelser.
Gåvokort kan även erbjuda flexibilitet för personalen att själva välja när och till vad man önskar använda det till. Det säkraste varianten är därför gåvokort där man låter anställda välja mellan olika alternativ inom samma prisgrupp. På så sätt kan julgåvor passa många med olika slags intressen. Ett gåvokort som julklapp kommer då med större sannolikhet att både användas och uppskattas.
Att få gåvokort som julklapp från en leverantör uppskattas förstås också och du som företagare vill säkert visa din uppskattning mot dina kunder precis lika mycket som mot din personal. En gåva vid jul passar extra bra både för svenska och utländska kunder. Företag kan förstås ge bort en julpresent eller ett gåvokort till kunder men denna gåva blir då skattepliktigt.
Julgåvor till kunder är alltså som regel inte avdragsgilla förutom enklare reklampresenter som är av mindre värde. Dessa produkter ska dessutom ha en direkt anknytning till företagets verksamhet eller handla om enklare reklam- eller presentartikel. Det kan exempelvis vara pennor, handdukar, musmattor eller almanackor med företagets logga på. För att reklamgåvorna ska vara avdragsgilla gäller dessutom att de lämnas till ett större antal kunder.
Skatteverket anger att avdrag för reklamgåvor kan göras med skäligt belopp. Med det menar de ett belopp på högst 300 kronor eller 300 kronor plus moms. Beloppsgränsen är alltså lägre än andra gåvor och kanske signalerar just det för en enklare form av reklampresent eller profilprodukt? En julgåva till en kund är annars, oavsett skatteregler, ett fint sätt att bekräfta en bra kundrelation.
En gåva kan också ges vid representation. Representationsgåvor är personlig. Den ska lämnas i omedelbar anslutning till ett representationstillfälle så att utgiften kan kopplas till sammanhanget. Exempel på representationsgåvor kan till exempel vara en chokladask, bok eller blomma.
För representationsgåvor får man göra avdrag med 180 kr plus moms. Kostar gåvan mer än så är den överskjutande summan inte avdragsgill.
Skatteverket räknar representationsgåvor som ges vid helger eller personliga högtidsdagar som en personlig generositet och avdrag medges inte. En dyrbar gåva kan till och med bedömas som muta.
En julfest eller ett julbord tillsammans med personalen är en intern representation och klassas som en skattefri förmån för de anställda. För dig som arbetsgivare är måltider som lunch, middag, supé eller annan förtäring inte avdragsgilla.
Vill du däremot bjuda på förfriskningar och enklare förtäring av mindre värde är dessa däremot avdragsgilla. Då får du max göra avdrag på 60 kronor plus moms och person.
Även om avdragsrätten för själva representationsmåltiden inte gäller är däremot momsen för måltiden avdragsgill med max 300 kronor per person. Kostar maten mer än så får du alltså dra av momsen för de första 300 kronorna men inte resten.
Har du kringkostnader eller aktiviteter är det avdragsgillt med 180 kronor exkl moms per person och tillfälle. Exempel på kringkostnad kan vara hyra för bord och stolar eller utgifter för musikunderhållning. En aktivitet kan exempelvis vara utgifter för teaterbesök.
Självklart kan du även bjuda kunder på middag inför julen, men då gäller inga avdrag alls. För några år sedan slopades som sagt avdragsrätten för representationsmåltider.
En avdragsgill extern representation ska annars rikta sig till utomstående personer med koppling till företaget och verksamheten och vara ett naturligt led i affärsförhandlingar. Det kan vara utgifter för biljetter till teater, idrottsevenemang eller entréavgifter till olika event.
Du måste kunna uppge syftet med representationen för att upprätthålla eller inleda en affärsförbindelse. Du måste även kunna ange vilka som var med vid representationstillfället.
Det finns tillfällen där en gåva av enklare slag och för mindre värde kan vara lämpligt som en del av personalvård. Denna form av gåvor klassas som en personalvårdsförmån och är skattefria.
Gåvan ska inte vara ersättning för utfört arbete utan är ett sätt för arbetsgivaren att skapa trivsel i arbetet. Det kan också vara en sedvänja inom det yrke eller en verksamhet som bedrivs. Det kan exempelvis vara tillfällen där du vill ge era anställda en liten bukett blommor när de fyller år eller gifter sig. Kravet är dock att denna personalvårdsförmån ges till alla anställda vid deras födelsedagar eller bröllop.
Fick du svar på din fråga? Om inte ni mer än välkomna att kontakta oss på e-mail eller telefon:
Vårt namn säger egentligen allt om oss, vi är specialister på gåvokort! Vi marknadsför de flesta och vanligast förekommande gåvokorten på marknaden för företagspresenter. Sortiment är brett och du hittar enkelt gåvokortet som passar just dina önskemål. Hos oss är det enkelt att beställa julklappen eller presentkort till dina anställda
Letar du efter våra köpvillkor? klicka här.
Vårt namn säger egentligen allt om oss, vi är specialister på gåvokort!
Vi marknadsför de flesta och vanligast förekommande gåvokorten på marknaden för företagspresenter. Sortiment är brett och du hittar enkelt gåvokortet som passar just dina önskemål. Hos oss är det enkelt att beställa julklappar eller presentkort till dina anställda. Ring oss på 010-183 98 92
Gåvokortspecialisten.se ägs av Bright Rocket Digital AB, Tellusvägen 43, 186 36 Vallentuna. Org.nr: 559102-9466
Alla priser anges i SEK exklusive moms
Nu kan vi erbjuda dig leverans av gåvokort inom 24 timmar. Detta gäller endast VINGA GÅVOKORT samt med leverans per email, sms eller pdf-filer.
Vinga gåvokort finns i priskklasser från 160 kr till 5000 kr. Du kan även välja Vinga Home där du själv väljer exakt det belopp du önskar på ditt gåvokort.
Efter din beställning skickar vi en bekräftelse och ber er om en lista på email eller mobilnummer samt när ni önskar få dessa levererade.
Skriv en hälsning som ni önskar skicka i era sms eller email.
* Kreditkontroll görs. Går ni inte igenom detta kan vi inte leverera inom 24 timmar utan behöver förskottsbetalning. Vi kontaktar er efter er beställning.
Skriv ett meddelande till oss så hör vi av oss inom kort.