Gåva till anställd som slutar

Varför gåvor till anställda är viktiga

Gåvokort är en omtänksam avskedspresent till kollegor som slutar. Det finns många anledningar till att ge gåvokort till anställda som slutar. Kanske flyttas de till en ny plats inom företaget. Kanske de startar en ny karriär. Eller så kanske de uppnår en viss ålder. En avskedspresent som gåvokort är viktigt eftersom det är en symbol för denna avgång.

Det visar uppskattning för den som lämnar och allt arbete de har gjort. Det är ett sätt att avsluta en professionell relation på ett trevligt sätt. Det bygger upp företagets moral. Alla tycker om att känna sig uppskattade, inte mindre i en arbetsmiljö.

Givetvis kan gåvan vara något litet, men uppskattningen kommer att vara hjärtlig och den skapar glada minnen. Gåvokort är en vanlig gåva från företag till sina anställda. Här ska vi titta lite närmare på gåvokort, vad de är och varför de är fina presenter.

Gåvokort och presentkort jämfört

Finns det någon skillnad?

Ja det finns det faktiskt.

Skillnaden mellan ett gåvokort och ett presentkort är förvirrande eftersom de är nästan identiska i funktion. När allt kommer omkring är den klassiska bilden av dessa båda kort den av ett värdebevis som du använder för att göra ett köp från en viss återförsäljare. Nuförtiden kommer dessa kort också i digital form också, förstås.

Hur fungerar ett presentkort?

Ett presentkort utfärdas av en viss återförsäljare.  Det är ett alternativ till hårda kontanter eller betalkortsbetalningar. Den är endast användbar i en viss butik eller relaterade butiker.

Presentkort utfärdas vanligtvis av arbetsgivare eller organisationer som belöningar eller gåvor.

Presentkort kan ses som en marknadsföringstaktik. De distribueras av återförsäljare som en marknadsföringsstrategi för att locka mottagaren att komma till en viss butik. På så sätt bygger verksamheten också varumärkeslojalitet. Presentkort kan endast användas för köp i relevanta butiker. Penningmedlen däri kan inte tas ut. Presentkort har vanligtvis ett utgångsdatum innan de är oanvändbara.

Och hur fungerar ett gåvokort?

Du kan välja från ett brett utbud av sortiment vars gåvans värde värde motsvarar värdet på ditt gåvokort. Det finns många föremål i många olika kategorier. Det finns en rad olika företag som erbjuder dessa gåvokort som:

  • Vinga, erbjuder gåvokort i olika prisklasser. De har ett brett utbud, från många kända varumärken. Det betyder att det finns något för alla. Kunden är fri att kombinera olika produkter så länge gåvokortet täcker kostnaderna. På begäran kommer Vinga att anpassa ett gåvokorts design. Detta kommer att få det att se ännu vackrare ut. Priset på deras gåvokort varierar från 160kr till 2000kr exklusive moms. Mer om moms snart.
  • Med Joyful kan kunden kombinera gåvor inom gåvokortets värde . Det finns ett brett utbud av produkter från olika märken som garanterar kundnöjdhet. Allt från kök, inredning hemtextilier, sport och fritid, elektronik och teknik till smycken och skönhet). Prisklass är från 200kr till 2000kr (inklusive moms).
  • Tings är specialiserad på köksutrustning. De har ett utbud av högkvalitativa köksartiklar som bestick, grytset, köksredskap, kvarnar, stekpannor. De har även olika sortiment av väskor. Priset är 398kr (exklusive moms).
  • Supékort prisklass är 159kr till 5000kr. De har en otrolig mängd produkter och tjänster. Bland deras breda utbud av produkter och tjänster finns en delikatessmeny, e-böcker och ljudböcker, yoga, wellness-spa och hotellvistelser. Alla priser är exklusive moms.

Och hur är det med skatterna då?

“….i den här världen kan inget sägas vara säkert, utom döden och skatterna”. Så sa Benjamin Franklin. Och det gäller gåvokort också, så klart.

Läs mer om skatteregler

Det är viktigt att veta att ett gåvokort aldrig kan lösas in mot kontanter.

Skattefria gåvor till anställda

När det gäller skattefria gåvor kan får ett företaget ge sina anställda en gåva (som vanligtvis har formen av gåvokort eller presentkort) till sina anställda för högst 500kr innan de beskattas. Alltså, ett gåvokort är vanligtvis ett skattefri gåva.

Jubileumsgåvor och minnesgåvor

Dessa företagsgåvor kategoriseras som “julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor”. Minnesgåva är den kategori som anställda som slutar tillhör.

Företagsgåvokort är skattefria så länge deras värde inte överstiger 500kr (inklusive moms). Om värdet överstiger 500kr så är hela gåvokortet skattepliktigt från första kronan. Över 500 kr är det förmånsbeskattning som gäller. Observera att moms och vanliga skatter (förmånsbeskattning) är två separata betalningar.

En gåva från ett företag till sina anställda som slutar i form av ett gåvokort är alltså en avdragsgill gåva och beskattas således inte, då den inte överstiger 500 kr.

Pandemin och skatter

Det har skett förändringar när det kommer till en skattefri gåva. På grund av den pågående pandemin har det skett en uppluckring av skattereglerna. Från 1 januari till 31 december 2021 finns ingen beskattning på företagsgåvor värda upp till 2000kr. Då är det vanliga förmånsbeskattning som gäller efter 2000kr. Företag kan spendera så mycket som 2000 kr på skattefria gåvor.

 

Varför ett gåvokort är en fantastisk gåva till anställda som slutar

Oavsett hur omtänksam du försöker vara, finns det alltid en möjlighet att mottagaren kanske inte gillar gåvan eller skulle ha föredragit något annat. Gåvogivaren kanske inte heller vill gå igenom den onödiga stressen av att försöka lista ut vad mottagaren kan gilla. Att fråga mottagaren kan ibland vara besvärligt. Att ge kontanter eller föra över pengar kan upplevas som besvärligt och relativt tanklöst. Ett gåvokort är alltså den perfekta lösningen för dessa problem.

 

Ett gåvokort fungerar så bra eftersom det är flexibelt. Gåvokort är flexibla för mottagaren, så att han eller hon kan välja vad han eller hon ska köpa. Oavsett hur omtänksam du försöker vara, finns det alltid möjligheten att gåvomottagaren kanske inte gillar gåvan, eller kanske har föredragit något annat.

 

Sammanfattningsvis är ett gåvokort ofta att föredra eftersom det tar bort en del av den oro som är förknippad med att hitta den perfekta gåvan. Alla är inte bekväma med att ge eller ta emot kontanter. Gåvokort löser det problemet för både givaren och mottagaren. Det tar bort bördan från givaren att behöva besluta om en gåva och riskerar att mottagaren inte gillar gåvan.

 

Mottagaren får också välja vad han eller hon vill ha. Vissa gåvokort som ovan nämnda Supékort erbjuder såväl upplevelser som produkter. Om mottagaren föredrar en upplevelse framför en produkt kan han eller hon välja det.

Ett bestående minne

Ett adjö-gåvokort är ett tecken på tacksamhet och uppskattning för ett företags anställda som slutar. Det är ett tack för deras arbete. Ett företag som visar sina anställda som slutar att de har betytt mycket och att de alltid kommer att ha betydelse gör en anmärkningsvärd gärning. Gåvokort kommer att engagera och motivera anställda. Detta erkännande räcker långt. Ett enkelt avskedsgåvokort skapar ett bestående minne.

 

Kontakta oss

Skriv ett meddelande till oss så hör vi av oss inom kort.